ניהול רגשות בסביבה עסקית יכול להוביל אותך להצלחה – 6 טיפים מנצחים

כבר בלימודי התואר השני שלי במנהל עסקים ושיווק, התעניינתי בתחום של רגשות בעבודה. בתור עצמאית, הנושא של ניהול רגשות במקום העבודה סיקרן אותי ורציתי להבין איך אני יכולה לנהל את הרגשות שלי מול לקוחות. שאלת מחקר שערכתי (זמן רב לפני שעסקתי בתחום): ״כיצד אימון מנטלי מאפשר לעובדת שמירה על סביבת עבודה חיובית?״ שאלה זו שמה במרכז רגשות כעניין חשוב שעומד בפני עצמו. 

שאלת הרגשות בסביבת עבודה מעניינת בעלות עסקים רבות. לעתים, את יכולה לחשוב שאם תפגיני רגשות תתפסי כפחות מקצועית או רצינית. אבל עולם העבודה השתנה משמעותית בשנים האחרונות ומילה בולטת היא ׳אותנטיות׳. לפי מחקרים, לקוחות מעוניינות להכיר את האשה מאחורי המותג ולהבין לעומק את הערך שהיא יכולה לקבל ממנה. רגש אומנם גורם לך להיות חשופה ופגיעה יותר, אבל הוא גם מאפשר קרבה והדדיות. בסביבת העבודה רגשות צריכים להיות מנוהלים כדי שנוכל להשתמש בהם כדי לפתח את עצמנו ואת המותג.

נבחין בין כמה סוגים של הבעת רגשות והמשמעות שלהם:

     

      1. מצבי רוח – יש בקרים שאת מתחילה עם חיוך על הפנים, שמחה ומאושרת ולא ממש יודעת להסביר למה. יכולים גם להיות בקרים שתרגישי מעט עצובה וחסרת אנרגיה ולא תדעי להצביע על הסיבה לכך. מצב רוח הוא מצב רגשי מתמשך שאת חווה ומלווה במחשבות, רגשות והתנהגויות שונות. הוא יכול להיות חיובי או שלילי, חזק או חלש וללוות אותנו דקות ספורות או כמה ימים. מצב הרוח שלנו מושפע מכל למיני דברים כמו הורמונים, תזונה, שינה, פעילות גופנית והחיים עצמם. זו הבעת רגש מאתגרת לניהול כי לא תמיד נדע למה הוא הגיע ולכמה זמן ישאר, אבל עם הכלים הנכונים (ממש כאן בהמשך המאמר) אני בטוחה שתעשי עבודה מצוינת איתו.

      1. רגשות מובחנים – שיחה עם חברה טובה באמצע היום יכולה לגרום לך שמחה, לקוחה שהביעה ביקורת לא נעימה עלולה לגרום לעצב. אלו הם רגשות מובחנים, שבדרך כלל תדעי לומר למה את חשה אותם. המבחן שאת יכולה לעשות כדי לדעת אם מדובר ברגש מובחן הוא לשאול את עצמך ״מאיפה הרגש הגיע?״ ואם את עונה בקלות אז זה זה. רגשות מובחנים יהיו לך נוחים יותר לניהול בגלל שמגיעים בעקבות אירוע ברור. תבחרי את הפרשנות שאת נותנת לו ותפעלי בהתאם.

      1. הלך רוח רגשי –  ידוע גם בשם ׳טמפרמנט׳. זו נטייה רגשית וטבעית שנולדת איתה ונמשכת לאורך זמן (אפילו לכל החיים). אם יש לך את הלקוחה שתמיד נכנסת באנרגיות חיוביות אז יש לה הלך רוח עליז, או את זו שקונה אצלך שנים אבל את לא יודעת להגיד עליה דבר, תוכלי לזהות שיש לה הלך רוח מופנם. זו הבעת רגש שמבוססת על אופי ואישיות, בדרך כלל מולדים. כשתדעי לזהות את הלך הרוח שלך יהיה לך קל יותר להבין את הרגשות שעולים בך ואת הפעולות שאת עושה בעקבותיהם.

    כמה שיטות לניהול הרגשות בסביבת העבודה

       

        1.  למדי להכיר את הרגשות שלך. כשאת חווה אירוע שמעורר אצלך תגובה רגשית, שאלי את עצמך ״מה אני מרגישה עכשיו?״ תני לרגש שם מובחן כמו שמחה, עצב, התרגשות, כעס. ברגע שתזהי את הרגש תתקדמי צעד משמעותי ביכולת לנהל אותו. נסי גם לזהות אירועים נוספים שמעלים אצלך את אותו רגש, האם הם מגיעים בזמנים מסוימים? אני למשל גיליתי שכשאני רעבה אני עצבנית (ממש כמו ילדה). ברגע שהבנתי את זה למדתי גם לקחת איתי אוכל זמין כמו תפוח, תמר, אגוזים וגם למדתי להבין שהייתי מגיבה בצורה שונה לאותו אירוע אם הייתי שבעה. המודל המוכר ביותר בתחום הזה הוא מודל אפר״ת (אירוע, פרשנות, רגש, תגובה). אפשר לכתוב מאמר שלם רק על זה, אבל המהות היא שברגע שתשני את הפרשנות לאירוע, תוכלי לשלוט ברגש שעולה אצלך ולהגיב בצורה שתבחרי. למשל, אם לקוחה צועקת עלי אבחר לחשוב שעובר עליה יום ארוך, אולי היא חווה קשיים בבית, זה שלה. ואז אחוש חמלה לעומת כעס. 

        1. שתפי ודברי על הרגשות שלך. אם קראת את המאמר שלי על יצירת רשת תמיכה חזקה, את כבר מכירה את המשמעות של דמות או שתיים בחיים שלך שמולן את יכולה לאוורר רגשות בלי לחשוש משיפוטיות. בין אם חווית יום מעולה, ודברים הסתדרו בדיוק כמו שתכננת או אם היה יום מלא באתגרים איתם נאלצת להתמודד, חשוב לדבר, לשתף ולחלוק את הרגשות עם הקרובות והקרובים אליך ביותר. כשאת מדברת על הרגשות שלך את מבינה את עצמך טוב יותר ואת מגלה דרכים חדשות ובריאות להתמודד ולנהל אותם. 

        1. גלי מה עוזר לך להירגע. ככל שתעלי את נושא הפרשנות והרגשות למודע, תהי ערה למיקרו סיטואציות שאת חווה במהלך היום. הכוונה לדברים קטנים כמו דלת שנסגרה על האצבע, רמזור שלא מתחלף או הודעה מרגשת מחברה טובה. נסי לזהות איך את מגיבה ברגעים הקטנים האלו ומה הפעולות שאת עושה שמרגיעות אותך. אני למשל נרגעת מנשימות עמוקות, מחשבה על שחר מחייך (הפעוט המתוק שלי) וביצוע מתיחות. ברגע שזיהיתי את הדברים הקטנים האלו שאני עושה למדתי להשאיל אותם גם לאירועים משמעותיים וגדולים יותר והם באמת עוזרים לי גם שם. למשל בהתמודדות עם ספקית עקשנית, ויכוח עסקי או סגירת עסקה משמעותית.

        1. תחושי את כל מנעד הרגשות שלך. אם קרה משהו ממש משמח אז את לגמרי יכולה לחגוג אותו ולהרגיש שמחה. אם נתקלת בלקוחה שדיברה בצורה לא מכובדת את יכולה לכעוס. נכון שברגע האמת תרצי לנהל את הרגשות ולא בהכרח להביע אותם במלוא עוצמתם, אבל לאחר שהאירוע הסתיים ערכי תחקיר קטן עם עצמך (מחזירה אותך לסעיף 1) וחיזרי לאותם רגשות שקודם קצת הזזת הצידה. אחד הדברים שחשוב לזכור הוא שכולנו חשות מתוסכלות, עצובות, מאושרות, שלוות … ההבנה הזו מרגיעה כי היא מראה לנו שזה טבעי ונחוץ גם בחיים האישיים וגם בסביבת העבודה. 

        1. קחי זמן לעצמך. אם את מרגישה מוצפת, אפשרי לעצמך לקחת רגע להסדיר נשימה ולמלא מצברים. שמעתי לאחרונה בפודקאסט (פותחת תודעה, מומלץ בחום!) מישהי שסיפרה שהיא לפעמים נכנסת לתא שירותים רק כדי לבלות כמה דקות של איכות עם עצמה. אז האפשרויות רבות ומגוונות, את יכולה גם להיעזר במאמר שכתבתי על הפסקות יצירתיות. אם מדובר בתקופה ממושכת של תחושה לא נינוחה, חשבי על לקחת יום, יומיים חופש מהעשייה. לנוח, לפגוש חברה טובה או לצאת לטיול, ולחזור לעסק בכוחות מחודשים.

        1. הציבי גבולות ברורים. הערכים שלך הם אלו שמובילים את המותג והעשייה שלך. אם בבניית התוכנית השיווקית הגדרת ערכי ליבה, אז היום צריך להיות לך ברור איך שגרת העבודה שלך צריכה להרגיש מבחינה ערכית והתנהגותית (אם עדיין לא עשית את זה, קראי כאן על ערכים) את צריכה להרגיש נוח ונעים עם הלקוחות, הספקים וכל מי שפוגש במותג שלך. אם יש מי שחוצה את הגבולות שהגדרת בסביבת העבודה, אני מציעה לומר בצורה ברורה ולא לאפשר למצב שעלול לפגוע בך להמשיך להתקיים. דבר נוסף הוא להסתכל פנימה, ולוודא שהגבול אכן ברור גם לך, שאת שלמה עם המקום בו הצבת אותו והוא משמעותי ונכון עבורך.

      חזרתיות היא אם כל המיומנויות. תרגלי ניהול רגשות באופן קבוע בסביבה הביתית והעסקית. זה דורש אנרגיה, מאמץ והתמדה אבל ברגע שתעשי את זה תגלי שזה גם מאד מתגמל. את תרגישי בטוחה ונינוחה יותר בניהול העסק שלך ובמערכות היחסים שאת מקיימת בעבודה. תוכלי להביע את עצמך ולהיות אותנטית בלי לחשוש שתתפסי כפחות רצינית ומקצועית. והדבר החשוב ביותר הוא שאת תשמרי על הנפש שלך ותרגישי יותר טוב בטווח הארוך.

      מרגישה לעתים מוצפת במהלך או אחרי יום עבודה? כנראה שהגיע הזמן לאוורר את הרגשות ולתת להם לצאת לחופשי גם בזמן ניהול העסק. כשתעשי את זה תראי שאת נינוחה יותר ופנויה לשווק ולנהל את המותג שלך בצורה יעילה יותר.

      לקבלת כלים נוספים להנעה פנימית לשיווק העסק שלך לחצי כאן.

      אם את רוצה לדבר איתי ולשתף ברגשות שלך ובהתמודדות במהלך יום העבודה ואחריו אני כאן בשבילך. שלחי לי WhatsApp  וזכרי שאני כאן לייעץ ולעזור בכל שאלה. אשמח לשמוע עליך ועל המותג שבנית, ואיך הרגשות באים לידי ביטוי אצלך.

      אפשר כמובן גם במייל ChenMorSherf@gmail.com. 

      התוכן יכול לתת ערך לחברה או קולגה? שתפי אותו הלאה!

      עוד פוסטים לצמיחה עסקית

      הקורס "שיווק שמתחיל מבפנים"

      שיווק איכותי לא חייב להיות יקר

      העסק שלך שונה, מיוחד ועם DNA אחר לגמרי מכל השאר –
      והגיע הזמן שאת והלקוחות שלך תבינו את זה!

      הכירי את הקורס “שיווק שמתחיל מבפנים”, שנותן לך כלים לצמיחה עסקית אמיתית.

      חן מור